Workshop v Novopackých sklepích

Ve čtvrtek se konal v příjemném prostředí Novopackých slepů další workshop v rámci projektu spolupráce "Místní dědictví - bohatství, na které zapomínáme". Setkání bylo opravdu pracovní, neboť se zde vedla hlavně diskuze o konkrétní podobě publikace a internetové aplikace. Výběr konkrétních památek pro publikaci je velmi obtížný, zvláště v některých našich lokalitách, kde je zajímavých objektů lidové architektury celá řada.
Účastníci tohoto i předchozích workshopů a také zdařilých exkurzích, jak po regionu naší MAS, tak i po regionu našich přátel z Pošumaví měli možnost seznámit se s řadou památek lidové architektury. V naší oblasti jsou to především roubenky, ale i drobná sakrální architektura (kříže, boží muka, sochy světců) a dalšími památky zasahující širší spektrum lidové tradice, především památky odkazjící se na dějinné události jako Prusko rakouská válka nebo náboženské konflikty.
Workshop byl tentokrát zpestřen velmi zajímavou přednáškou etnografky muzea v Jičíně Mgr. Hany Macháčkové na téma lidové zvyky a tradice v průběhu roku. Ty jsou zpravidla založeny na křesťanské tradici, ale i pohanské a jsou také krajově podmíněné. Některé z nich známe v určité podobě dodnes, ale řada z nich je již zcela zapomenuta. Určitě i tato oblast by byla zajímavým tématem pro další možný projekt spolupráce.

zpět